Hírek, események, semmiségek, spontán impulzusok Bartuc Gabriella tolmácsolásában- mert nekünk jár a valóság

Ami az újságból kimarad

Ami az újságból kimarad

A béka segge alatt: Utolsó előtti Veszprém megye – Csak Békést előzzük meg a nyereséges cégek toplistáján

2014. november 17. - Bartuc Gabriella

A béka segge alatt

Utolsó előtti Veszprém megye – Csak Békést előzzük meg a nyereséges cégek toplistáján

 A hvg legfrissebb száma top 500/ nyereségrekorderek összeállítását böngészve feltűnt, hogy alig van Veszprém megyei cég az országos toplistán. Összesen ötöt találtam: a legjobban helyezett a Le Belier a 159. pozíciójával, a Nitrogénművek a 170., a Balatonfői Szövetkezet a 322., a Bakonyi Erőmű a 372., a Balluff pedig a 395. és slusz passz, nincs több. Így aztán nem csoda, hogy megyei bontásban utolsó előttiek vagyunk az országban!!! A szegénység, a munkanélküliség, a kilátástalan szinonímájaként emlegetett BAZ megye, de Tolna, Somogy is messze leköröznek bennünket. Mi történt? Erről miért nem beszél senki? Sürgősen új marketingreceptet kellene kitalálni, profi felhajtással befektetők után nézni, amíg nem késő.

A hvg már említett, 2013-as adatokon alapuló összeállítása szerint a hazánkban működő legnagyobb nyereségű cégek összes adózott eredménye megyei bontásban így fest: míg Veszprém megyében ez az összeg 8,7 milliárd forint, addig a szomszédos Fejérben 97,9 milliárd, Győr-Moson-Sopronban 137,4 milliárd, Vasban 71,9 milliárd, Zalában 40,3 milliárd forint és lehetne így tovább böngészgetni. A további összehasonlítás kedvéért Borsod-Abaúj-Zemplén megyében ez az összeg 38,8 milliárd, Somogyban 39,7 milliárd. A magyarázat egyszerű, nekünk nincs Audink, Mercedesünk, Suzukink, Opelünk, de Alcoa-Köfémünk, vagy E.on-unk se. Veszprémben működik viszont a Continental és a Valeo, a jelek szerint, legalábbis a hvg toplistája alapján csekély nyereséggel, mert még a Balatonfői Szövetkezet is megelőzte őket. A megye zászlóshajójának titulált cég nyilván most könyvelte el a beruházásaikat. nekem igazából nem is ezzel van gondom, hanem azzal, hogy ebbe a megyébe, már régóta nem telepszik be olyan nagybefektető, aki munkát adna és megalapozná a fejlődést. (Utoljára az arabokról hallottunk :) , de az a sztori igen zavaros véget ért.)

Különben az álláshirdetéseken keresztül is ez a helyzet köszön vissza. Most hogy munkát keresek és feliratkoztam az összes lehetséges keresőoldalakra, elsősorban Fejér és Győr-Moson-Sopron megyékből érkeznek ajánlatok. (Az most más kérdés, hogy általában hét nyelven beszélő műszaki embereket, mérnököket, szakmunkásokat, sofőröket és marketing asszisztenseket meg HR-eseket keresnek.)

Veszprém megyéből érkezik a legkevesebb állásajánlat, ami azt mutatja, hogy sürgősen el kellene kezdeni befektetőket idehozni. Különben miből fogunk megélni, hol fogunk dolgozni? Oké, mindig azt mondják, hogy megyénk sajátossága a sok kisvállalkozás. Szerintem ez nem megyei, hanem országos jelenség, tehát az összképet illetően nem oszt, nem szoroz. A turizmus javít még valamelyest a helyzeten, de elsősorban nyáron és főleg minimálbér kategóriában.

A rendszerváltás után a székesfehérvári városházán azonnal nyitottak egy befektetői irodát, az ott dolgozóknak az volt a feladatuk, hogy lehetséges befektetőket keressenek, tárgyaljanak velük, könnyítsék meg a tájékozódásukat és ügyintézésüket. Nem tudom, működik-e még az iroda, de még jobban érdekelne, hogy Veszprémben van-e ilyen? Ha van, ideje lenni felébredniük mély álmukból, ha nincs, akkor sürgősen létre kellene hozni, mert ezek szerint több mint húsz éves lemaradásban vagyunk. Ami megtörtént, de ami nem történt meg, azt sem lehet visszacsinálni. Az idő visszafordíthatatlan.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bartucgabi.blog.hu/api/trackback/id/tr246909837

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása