Hírek, események, semmiségek, spontán impulzusok Bartuc Gabriella tolmácsolásában- mert nekünk jár a valóság

Ami az újságból kimarad

Ami az újságból kimarad

Boldog szabadszájúság

2014. szeptember 08. - Bartuc Gabriella

A Quasimodo-díjas Orbán János Dénes ünneplése Balatonfüreden

Szöveg: Bartuc Gabriella

Fotó: Gáspár Gábor

Jó barátok együtt ültek, verseltek, beszélgettek, boroztak vasárnap este Balatonfüreden, a Salvatore Quasimodo költőverseny idei díjazottait ünnepelve. Költők és olvasók. Kultúrlények. Ebben a városban megértették, milyen fontosak az ilyen beszélgetések. Ötszáz éve könyvek vezetnek bennünket minden lényeges kérdésben. Ha nem lenne kultúránk, a történelmünk csak háborúkból, öldöklésekből állna.

Az ilyen alkalmakkor kicsit helyre zökken a világ, kívül reked az egyébként teljes gőzzel nyomuló kultúralekicsinylő magatartás. Balázs Géza nyelvész, a Quasimodo-díjasokkal együtt kihirdetett Bertha Bulcsu-pályázat idei különdíjasa szókollázsként összegyűjtött egy csomó tahóságot az aktuális balatoni hirdetésekből és szlogenekből, amit Oberfrank Pál fel is olvasott élethűen, derültséget keltve, bár ennek fele se tréfa.

Mondjon bárki bármit, a kultúra az ember lényege. És a költők képesek ezeket a kultúrákat térben és időben összekötni. Orbán János Dénes kolozsvári költő, aki éppen ezekben a napokban költözik át Magyarországra, a Tolna megyei Tamásiba, mintegy szerepjátékként Janus Pannoniust idézi meg Quasimodo-emlékdíjas versében. Az est során aztán kiderült, egész könyvet írt a nagy humanistát, Itália koszorúsát és szerelmesét, Pannónia gyermekét átköltve. Szőcs Gézával beszélgettek ezekről az erősen egyéni, helyenként frivol és mindenképpen szabadszájú versekről. Fel is olvastak belőlük. OJD-t egyénisége, szókimondó lénye egyenesen predesztinálja ehhez a megelevenedő reneszánsz világhoz. Nála nagyobb természetességgel kevesen tudnak beszélni a testiségről például. Ugyanakkor mestere a régi formáknak. Verstechnikai szempontból hatalmas költői atlétikát művel. Ahogy mestere, Faludy György Villon-átköltéseken edződött, úgy edződik most Orbán János Dénes Janus Pannoniuson, akinek bőrébe bújva kedves csibészséggel, eretnek őszinteséggel nyugodtan kimondhatja mindenre, ami neki nem tetszik: kapják be a mantulámat.

Tisztelet a költőnek.

A képekért köszönet Gáspár Gábornak.

Copyright - Minden jog fenntartva.
A blog tartalma szerzői jogi védelem alatt áll, az 1999. évi IXXVI. tv. a szerzői jogról elvei az irányadóak.

A bejegyzés trackback címe:

https://bartucgabi.blog.hu/api/trackback/id/tr666680893

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tollas_Elefánt 2014.09.08. 17:34:54

Tamási Tolnában van. Tisztelet a földrajznak (IS). :)

Geza Lennert 2014.09.08. 21:53:58

Hajrá! Én annyival voltam szerencsésebb, hogy megéltem a nyugdíjazást, teljes munkakorral... Amennyiben ez egy szerencsés helyzet. De a tieteknél biztosan szerencsésebb.
süti beállítások módosítása