Hírek, események, semmiségek, spontán impulzusok Bartuc Gabriella tolmácsolásában- mert nekünk jár a valóság

Ami az újságból kimarad

Ami az újságból kimarad

Vendégszerző a blogon: Fröhlich András: Tüntetés

2014. november 18. - Bartuc Gabriella

Ezúttal Fröhlich András kollégám írását teszem közzé, aki a veszprémi tüntetésről osztja meg gondolatait.

Tüntetés

Szerző: Fröhlich András

Emlékszem, a Gyurcsány-éra egyik veszprémi tüntetésén – ahol még újságíróként vettem részt, tehát kívülállóként -, mennyire megérintett a tömegből áradó közösségtudat. Akkor úgy éreztem, jó lehet jobboldalinak, vagy inkább fideszesnek lenni, azt büszkén felvállalni és a demokratikus keretek közötti egyik legmarkánsabb módon, tüntetve kifejezni a kormány, annak vezetője elleni nem tetszést. Nem emlékszem vaskos trágárságra, uszításra, inkább konszolidált felháborodásra. És mintha egy rövid időre a társadalmi korlátok is fellazultak volna, a mikrofont bárki kézbe vehette és szólhatott a haza érdekében. Irigyeltem ezt az érzést, ezt a tenni a hazáért érzést. Nekem ez soha nem adatott meg. Nem harcoltam érte, csak értelmetlen alaki gyakorlatokon csattogtattam a bakancsomat, amíg sorkatonáskodtam. Nem szólt az én győzelmem ünnepeként a nemzeti himnusz, csak a megyei futóversenyen nyertem egyszer 12 évesen. És nem voltam soha fideszes tüntető sem, csak egy vidéki újságíró, aki ritkán leírta a véleményét, de többnyire csak a történteket.

Sokáig nem hittem, hogy hasonló közösségi élmény a nemfideszesek és nemjobbikosok körében is születhet. Azt gondolom, a tipikus balos, liberális szimpatizáns nehezebben megy utcára, hamarabb fordul el a saját oldalán elszabadult hajóágyúktól, és hagyja a közélet mócsingjain való köztéri rágódást másnak. Orbán Viktor és a Fidesz talán éppen ezért lett liberálisból konzervatívvá. Hogy, ha kell, ők legyenek többen az utcán.

November 17-én este új élménnyel gazdagodtam. Nemfideszesek és nemjobbikosok lepték el Veszprém belvárosát (és más városokét is), és úgy gondolom, már ezzel többet gyengítettek az Orbán-rezsimen, mint az impotensen görnyedő, szétszabdalt, és már talán a rá váró feladattól is félő ellenzék. Néhány adótervezet máris elenyészett (internet, cafetéria), és biztos vagyok abban, hogy ha az esti tömeges séták egészségmegőrző szerepét a résztvevők nem feledik, sőt esetleg másokat is elhoznak a tüntetésekre, még a nemzeti együttműködési nyilatkozat is lekerülhet a falakról.

Mert lehet, hogy a hivatalban lévő miniszterelnöknek igaza van, és a haza tényleg nem lehet ellenzékben. Most is mintha mozgolódna. :) Lehet egy hatalom konzervatív, szocialista, szociáldemokrata, liberális, öko, aztán populista, sőt még demagóg is, de ha tömegeket lehetetlenít el, továbbá minden korábban fontosnak tartott elvével szembemegy, akkor megtelhet az utca. Akkor meg minden előfordulhat. Most például az, hogy az orbáni haza ugyan nincs ellenzékben, de kicsit kezd betojni. Engedett. Ilyesmire alig volt példa eddig. A háttérben persze bekeményít, lesznek, akik előrébb kerülnek leépítési listákon, de kisebb a félelemérzet, ha közösséget érez maga körül az ember. November 17-én este közösség született Veszprémben. Nem tudom, meddig lesz közösség, de érdemes annak maradnia.

Aztán kell egy olyan embert küldenie a parlamentbe a közelgő időközi választáson, aki megérdemli, hogy képviselő legyen.

 

 A kép forrása: Világos Veszprémért Mozgalom facebook oldala

A bejegyzés trackback címe:

https://bartucgabi.blog.hu/api/trackback/id/tr76912821

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ronald 2014.11.18. 17:32:51

Így van! Csak legyen olyan jelölt!
süti beállítások módosítása