Hírek, események, semmiségek, spontán impulzusok Bartuc Gabriella tolmácsolásában- mert nekünk jár a valóság

Ami az újságból kimarad

Ami az újságból kimarad

A Balaton fölött a mennyekben

2015. december 14. - Bartuc Gabriella

Idén különösen kedvez az időjárás a barangolásra. Se szél, se fagy, se hó. Rózsa nyílik a kertekben karácsonykor a Balaton fölött. Vétek autóba ülni, de ha mégis autóval jön ki az ember Veszprémből, akkor érdemes letenni Lovason például a faluház parkolójában, a falu központjában, kiszállni és akkor végre nagy levegőt venni.

Alsóörs és a Balaton mindössze egy kilométer járásra van innen, maximum húsz percnyire Lovastól, a másik irányban Paloznak nem egész két kilométerre, utóbbi is bő fél óra alatt megtehető. Közben háborítatlan tájban gyalogolhatunk, az aszfaltút szélén, de nem jár errefelé sok autó, különösen hétvégén nagy a csönd. Varjak uralják a terepet, rátelepszenek az útra is, csak az utolsó pillanatban repülnek el, amikor megközelítjük őket. Vasárnap délután két biciklissel találkoztam Paloznakra menet és elment két három autó is mellettem, a Veszprémi Művész Céh adventi rendezvénye „pörgette fel” a forgalmat. Praznovszky Mihály fogalmazta meg, Paloznaknak varázsa van, lelke van. Az ember egyből otthon érzi magát, ahogy besétál a faluba. Itt még a hordókban is könyv van. Nyaranta a faluház előtt le lehet tenni a könyvespolcként funkcionáló hordókba a kiadványokat, amiket tovább adnánk és ugyaninnen vihetünk másik olvasmányt.

Paloznak „kicsi falu, nagy ambíciókkal”, ahogy Czeglédy Ákos polgármester mondta a Művész Céh vasárnapi kiállítás megnyitóján. A kultúra területén próbálnak valami egyedit adni. Most például a kultúrházban láthatók a megyei festők munkái, de ezen a már emlegetett rendezvényen itt volt Karafiáth Orsolya költőnő, Oberfrank Pál színművész, a Petőfi Sándor Színház igazgatója és Praznovszky Mihály irodalomtörténész. Mindhármukkal emlékezetes karácsonyaikról beszélgetett Czuczor Sándor európai jószolgálati nagykövet. Dr. Naményi Miklós főorvos operaáriákat énekelt, Kisnémeth Ferenc képzőművész pedig örömzenét játszott. Géczi János költő, egyetemi tanár pedig a Séd kritikai folyóirat legújabb számát mutatta be. Közben forralt bort lehetett kóstolgatni illetve a Balatonról most megjelent könyvet nézegetni, amelybe dr. Zentai Gabriella szerkesztőnő ismert verseket valamint képzőművészeti alkotásokat válogatott be.

Ez volt vasárnap, de mindig van valami, például szenteste is Paloznakon az éjféli mise után karácsonyi műsort terveznek kint a téren forralt borral, teával. Aki komolyabban megéhezne, több jó vendéglőt is talál a környéken, Paloznakon, Csopakon, Alsóörsön, valamint borászatot. De nem kell okvetlenül bort inni, ahhoz, hogy a mennyekben érezze magát az ember itt a Balaton fölött, ahonnan napközben csodás a panoráma, éjszaka meg olyan sötét van és csak néha pásztáznak át rajtunk furcsa fények, mintha Szent Péter nézne le ránk, lámpással keresve az embert.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bartucgabi.blog.hu/api/trackback/id/tr118173092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása