Hírek, események, semmiségek, spontán impulzusok Bartuc Gabriella tolmácsolásában- mert nekünk jár a valóság

Ami az újságból kimarad

Ami az újságból kimarad

Öngyógyító kert

2015. október 28. - Bartuc Gabriella

Ásom a kertet, a napos részét tavaszra be szeretném ültetni zöldségekkel, gyógynövényekkel. Már el is kezdtem olvasni hozzá az Öngyógyító kert című könyvet, a benne ismertetett kertészkedési metódus lényege, hogy kemikáliák nélkül, a természetes ellenségekkel védjük a növényt a kártevőktől. Éppen ezért ültetünk a paradicsom mellé például bazsalikomot, a krumpli mellé tormát stb.

Könnyű most ásni, finom nedves a talaj. Meglepett, hogy vörös föld fordul ki az ásó nyomán, holott tudom, hogy Lovas is a vöröskő vidékéhez tartozik, mint a Balaton-felvidék nagy része. De ami igazán meglepő, hogy itt termékeny a terra rossa, nem úgy mint a mediterránon, ahol emlékezetem szerint legfeljebb babérfák, meg mandula és fügefák ágaskodnak benne ja és szőlő. Paloznakon láttam a nyáron egy csodálatos balatoni panorámás kertben, micsoda paradicsomok és paprikák nőnek a vörös földben. Nem tudom a zöldségekhez hozzáad-e valamit a talaj ásványossága, mert csak a borászoktól hallani, hogy az itteni borokon átsüt a speciális talaj, a „mineralitás”. Na, kíváncsi vagyok, milyen lesz itt a paradicsom, a zöldség, répa.  Pósfai Mihály geológus professzortól, akadémikustól tudom, hogy a kötőanyag a vöröskőben többnyire amorf kova, amiben apró hematit pikkelyek vannak, azok színezik vörösre. Ugyanúgy, mint ahogy a vörösiszap is a hematittól vörös (és a hematit volt évezredekig a legfontosabb vörös festék). Ebből gondolom, hogy a terra rossában is hematit van.

 A földtörténet perm korszakában halmozódott fel a kvrachomok valami nagy hegység lábánál, mint manapság a Himalája tövében. Aztán mikor ezt elborította a víz, akkor összeállt kemény kőzetté. Később meg ismét szárazra került, itt-ott felgyűrődött, dombok lettek belőle, amik azóta csak kopnak – meséli a professzor. Hozzáfűzi: a vörös homokkő Almádi-Füred és Szepezd-Révfülöp-Balatonrendes-Badacsonyőrs környékén van a felszínen. A felszín alatt máshol is megvan a Balaton-felvidéken, csak a későbbi, triász mészkő eltakarja.

Na én most felforgatom a kertünkben a vörös földet. Jól esik a fizikai munka, csak gondolkodni ne kellene közben, de ilyenkor épphogy elszabadulnak a gondolatok.

Ma van Ottó születésnapja, a 61.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bartucgabi.blog.hu/api/trackback/id/tr478029412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása